Koristeći našu web stranicu, odobravate upotrebu kolačića u skladu s Pravilima o kolačićima.

Koliko je zdravo upotrebljavati fritezu na vrući zrak?

Sve više ljudi zainteresirano je koristiti se fritezama na vrući zrak za pripremanje prženih krumpirića i druge pržene hrane bez upotrebe ulja. Dakle, friteze na vrući zrak mogu biti zdravija alternativa klasičnim fritezama.

Mnogi ljudi shvaćaju da je moguće postići upotrebu do 90 % manje masti. I to zahvaljujući činjenici da se hrana prži kruženjem vrućeg zraka. Taj poseban postupak ustvari je prijelaz između kuhanja i pečenja. Danas postoji nebrojeno mnogo recepata za kuhanje u fritezama na vrući zrak. Između ostalog, možete pripremiti pržene krumpiriće, meso i ribu ili ispeći povrće koje biste inače skuhali.

Zdravstvene prednosti korištenja fritezama na vrući zrak

Ne postoji lakši način pripreme zdrave hrane, naročito uz toliko malo ulja. To ih čini zdravijom alternativom u usporedbi s konvencionalnom fritezom.
Većina friteza na vrući zrak također ima postavke koje vam omogućuju jednostavno podešavanje temperature i vremena kuhanja. Pored toga, uistinu možete skuhati sve vrste hrane, bilo da se radi o smrznutim sastojicima ili onima sobne temperature. 
Slobodno možete odabrati sastojke, stoga možete upotrijebiti zdravu hranu kao što je povrće, riba i meso. Priprema se obavlja bez korištenja uljem, što je povoljno za iskorištavanje hranjivih tvari.
Čak je i bolje što će vam priprema poslastica na vrućem zraku pružiti besprijekorni doživljaj okusa, a pritom smanjiti kalorije.

O upotrebi ulja u fritezama na vrući zrak

Kada isprobate pržene krumpiriće i druge delicije pripremljene u fritezi na vrući zrak, vaš prvi osjećaj bit će kao da ste ih upravo izvadili iz tave za prženje. Drugim riječima, ukusni hrskavi sloj postiže se jer hrana nije pržena izravno u ulju.
Bez upotrebe ulja i masti, moguće je očuvati mnogo kalorija, a da pritom ni ne spominjemo dugoročne prednosti za zdravlje ove inovativne metode pripreme. Obroci iz friteza na vrući zrak idealni su za sve dobi, a čak možete i ispeći poslastice za cijelu obitelj u samo nekoliko minuta.

  • Koja vrsta ulja se može upotrebljavati u fritezi na vrući zrak?

Možete uzeti u obzir ulje za prženje, kuhanje i roštilj. Važno je ne ulijevati ulje izravno u fritezu na vrući zrak. Ulje je potrebno dodati sastojcima prije prženja. Ne upotrebljavajte hladno prešano ulje, budući da se može zapaliti pri visokim temperaturama.

  • Koliko je ulja potrebno upotrijebiti?

Dovoljno je upotrijebiti čajnu žličicu ulja. Općenito, trebali biste upotrebljavati mnogo manje ulja i maslaca nego, primjerice, u konvencionalnoj tavi. Od ključne je važnosti da ne upotrebljavate ulje u fritezi na vrući zrak, već ga nanesete na sastojke prije kuhanja.

Može li mi upotreba friteze na vrući zrak pomoći u mršavljenju?

Odgovor je da jer friteza na vrući zrak, koja vam omogućuje kuhati bez upotrebe ulja, omogućuje pripremu uobičajenih delicija uz manje kalorija. Stoga vam friteze na vrući zrak mogu pomoći ne samo da konzumirate zdravu hranu, već i da pazite što konzumirate.
Štoviše, friteza na vrući zrak koja funkcionira bez upotrebe masti ili ulja omogućuje vam korištenje raznovrsnim funkcijama. Bilo da kuhate meso, piletinu, ribu i povrće ili pržene krumpiriće, rezultat je raznovrstan, ukusan i niske razine kalorija.
Najbolji način da to učinite jest brzo i jednostavno. Drugim riječima, savjesna dijeta za potrebe prehrane ne treba vam oduzeti nerazumnu količinu vremena tijekom vašeg svakodnevnog života.

Zaključak

Nije slučajnost što korištenje fritezama na vrući zrak postaje sve popularnije danas. To je stoga što se može upotrebljavati ne samo za pripremu ukusnih, već i zdravih obroka uz zapanjujuću brzinu. Isplati se odabrati uređaj s kapacitetom i značajkama koje su vam potrebne.
A kuhanje bez ulja i masti neće samo dovesti do konzumacije zdravije hrane, već može biti korisno i za podržavanje ciljeva prehrane zahvaljujući niskom udjelu kalorija.