PORCIJA
4
osobe
PRIPREMA
10
minuta
KUHANJE
12
minuta
DOMAĆE TIJESTO ZA PIZZU
- 1¾ šalice brašna za kruh, plus još za miješenje
- ½ žličice granuliranog šećera
- 1⅛ žličice instant suhog kvasca
- 1 žličica košer soli
- ¾ šalice tople vode (90°–110°F)
- 1 žlica plus 1 žličica maslinovog ulja
UMAK OD RAJČICE
- 1 limenka oguljene cijele San Marzano rajčice (28 unci)
- 1½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ žličice košer soli
- ¼ žličice sušenog origana
PIZZA
- 1 pripremljeno tijesto za pizzu
- 1 žlica maslinovog ulja
- 6 žlica umaka od rajčice
- 1,5 unce svježe mozzarelle
- 8-10 svježih listova bosiljka, grubo natrganih
PRIPREMA-DOMAĆA PIZZA
1. POMIJEŠAJTE brašno, šećer, kvasac i sol u zdjeli samostojećeg miksera s pričvršćenom kukom za tijesto i miješajte na maloj brzini dok se dobro ne sjedini.
2. DODAJTE toplu vodu i 1 žlicu maslinovog ulja i tucite dok se tijesto ne oblikuje u kuglu, oko 5 minuta.
3. STAVITE tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i nježno ga umijesite u glatku, čvrstu kuglu.
4. PREMAŽITE veliku zdjelu s preostalom 1 žličicom maslinovog ulja.
5. DODAJTE tijesto, pokrijte zdjelu i ostavite da se diže dok se ne udvostruči. To će trajati oko 1 sat, ovisno o temperaturi u vašoj kuhinji.
6. IZVADITE tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i podijelite na 2 jednaka dijela.
7. POKRIJTE čistom kuhinjskom krpom i ostavite 10 minuta prije nego što napravite pizzu.
PRIPREMA-PIZZA MARGHERITA
1. OCIJEDITE rajčice i sačuvajte tekućinu..
2. STAVITE rajčice, maslinovo ulje, sol i origano u procesor hrane ili blender i miksajte dok ne postane glatko. Začiniti po želji. Napomena: umak će trajati 1 tjedan u hladnjaku.
3. ODABERITE funkciju predgrijavanja na Cosori Air Fryer i pritisnite Start/Pause.
4. RAZVUCITE tijesto za pizzu u krug od 7 inča na pobrašnjenoj površini.
5. STAVITE tijesto za pizzu u prethodno zagrijanu fritezu. Premažite vrh s 1 žlicom maslinovog ulja.
6. POSTAVITE temperaturu na 400°F i vrijeme na 5 minuta, zatim pritisnite Start/Pauza.
7. PREOKRENITE tijesto za pizzu kad se tajmer isključi i pecite na 400°F dodatne 2 minute.
8. PREOKRENITE tijesto za pizzu kad se tajmer isključi i prelijte ga s 2 do 3 žlice umaka od rajčice. Koristite stražnju stranu žlice da je ravnomjerno rasporedite po površini, ostavljajući ½ inča prostora oko ruba kore.
9. POLOVICU mozzarelle izlomite na velike komade i nježno ih stavite na vrh umaka.
10. KUHAJTE na 400°F dodatnih 5 minuta
11. IZVADITE tijesto kada porumeni i sir se otopi.
12. POSPITE svježim bosiljkom i poslužite.